Frågor & Svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren. Har du en annan fråga är du välkommen att höra av dig direkt till oss på info@tabymaleri.se

Måla inomhus

  • Skyddar ni alla ytor som inte ska målas mot färgstänk mm?

    Vi täcker alla ytor som kan bli utsatta för färgstänk, trall, fönster mm.

  • Täcker ni in golv och möbler?

    Vi täcker in golv med golvpapp samt täcker möbler mm med plast samt lägger ett ”stråk” med papp utanför utrymmet som skall målas.

  • Vad ska jag använda för glans?

    Normalt använder vi glans helmatt 2 i tak, glans 5 eller 7 på väggar samt glans 40 på snickerier.

  • Kan man måla om en furutrappa?

    Absolut kan man det! Oftast är trappan lackad och då tvättar, slipar, grundar samt färdigstryker vi den i önskad glans och kulör. I samband med målningen brukar det bli snyggt att byta stegen till ek eller annan passande träslag.

  • Jag har väv på mina väggar som jag vill ha bort och har blivit rekommenderad att lägga på en renoveringstapet, vad tycker ni?

    Vi använder väldigt sällan renoveringstapet, vi bredspacklar om väven sitter bra samt lägger på en fiberduk ”Microlite” som är helt slät och som armerar väggarna samt ger en slät och hållbar yta. Vi målar sedan på den 2 gånger med önskad färg och kulör.

  • Vi vill måla om hela vår lägenhet som är från 60talet och det sitter flera lager tapeter på alla väggar. Vad gör ni för behandlingar då?

    Troligen är det betong eller betongblock bakom tapeten och då väter vi ned all gammal väggbeklädnad och där det är skrivmaterial (gips, spånskiva) torrskrapar vi. Sedan har vi en perfekt yta att behandla efter ert önskemål.

  • Kan man måla direkt på tapet?

    Visst går det men det kräver att man går igenom ytorna noggrant innan och oftast behövs en försegling eller patentering innan.

  • Sprutlackar ni köksluckor?

    Vi har ingen egen sprutverkstad men vi samarbetar med företag som hämtar luckorna och transporterar dom till sin verkstad. Stommarna målar vi på plats.

  • Vi har paneltak i furu i våran sommarstuga som vi vill ha målade, blir det bra om man laserar?

    Vi rekommenderar att täckmåla gamla furutak, då dom lätt gulnar då man laserar. Målning av furutak, vi lägger först på en spärrgrund 1 till 2ggr för att stoppa kvistgenomslag mm sedan färdigstryker vi med takfärg eller annan kvalité efter önskemål.

  • Tar ni bort alla lister och socklar innan ni kommer?

    I de flesta fall låter vi alla lister sitta och målar in dom, vi tycker det blir snyggast så.

  • Hur mycket plats behöver ni när ni målar ett rum?

    Töm rummet så mycket som möjligt och ställ tyngre/skrymmande möbler i mitten om ni inte kan ta ut dem.

Måla utomhus

  • Min fasad är torr och sprucken, vad gör målaren åt det?

    Oftast beror en torr och sprucken fasad på att fasaden är i ett sydläge och att den är målad med en lasyr eller slamfärg.

    Åtgärd: Vi byter virke som vi bedömer är utom räddning i övrigt så skrapar/slipar vi till trärent och grundar samt färdigstryker i lämplig färg 2 gånger.

  • Vi har fuktigt/ruttet virke framför allt i underkant på panelen mot marken samt även mitt på fasaden på vissa ställen, vad gör ni åt det?

    Röta i underkant på panelen (ändträ) beror på att panelen står för nära marken eller midjebleck utan att blivit korrekt behandlat från början med oljning, grundmålning och målning. Är virket rötskadat mitt på fasaden beror det troligen på att det är en skarv i panelen.

    Åtgärd: Byte av virke med eventuell justering av avstånd till bleck eller mark. I möjligaste mån bör man bör man undvika skarvar mitt på fasaden.

  • Vad gör ni åt flagnad gammal färg? Vi har blivit rekommenderade att ”bränna” bort all gammal färg.

    Att färgen flagnar kan bero på flera olika orsaker som att det sitter flera lager av olika kvalité som suttit i flera årtionden och torkat, till slut orkar inte underlaget hålla kvar färgen och den flagnar. Det kan också vara så att fasaden är felbehandlad senast den målades.

    Åtgärd: Vi tvättar alltid oavsett hur skitigt huset är, det behövs ingen inteckning av fönstren då rengöringsmedlen inte ”etsar” glas.

    Metod: Vi lägger på ett fasadrengörningsmedel som tar bort all påväxt, svartprickar mm. vi borstar sedan ytan med mjuk borste och sköljer noga. Sedan låter vi huset få torka några dagar innan vi påbörjar målningen.

  • Målar ni alltid ändträna?

    Är huset nytt så oljar, grundar och färdigstryker vi alltid ändträet. Är huset äldre och har målats om ett antal gånger bedömer vi varje enskilt hus på plats.

  • Vi har precis byggt ett nytt hus som enligt husleverantören är ”fabriksgrundat” behöver det läggas på ytterligare en grund?

    I de flesta fall nej men det behövs en grundning där det är trärent så som ändträna, takfot och andra kapningar mm.

  • Vi har ett falurött hus som är målat med slamfärg. Kan vi byta till en annan sorts färg?

    Det krävs att man tvättar/borstar bort all gammal slamfärg på huset och sedan grundar hela huset med en oljegrund, sedan går det bra att stryka på en förslagsvis en akrylat men vi kan tyvärr inte lämna några garantier på en sådan behandling.

  • Vi har tänkt att byta kulör, funkar det, måste man ha bygglov?

    För vår del får ni välja vilken kulör ni vill men lyssna med kommunen vad det är för regler som gäller.

  • Använder ni byggställning?

    Vi anlitar en auktoriserad ställningsbyggare till alla objekt där det krävs ställning.

  • Gör ni fönsterrenovering?

    Vi gör dom flesta fönsterjobben på plats så som skrapning, slipning, oljning, kittning, justering av bågar mm. krävs mer omfattande renovering lämnar vi bort fönsterbågarna till våran samarbetspartner och sätter upp ”paraplyer” i fönsterpartiet och renoverar karmen på plats.

  • Vad gör ni åt flagnad gammal färg? Vi har blivit rekommenderade att ”bränna” bort all gammal färg.

    Att färgen flagnar kan bero på flera olika orsaker som att det sitter flera lager av olika kvalité som suttit i flera årtionden och torkat, till slut orkar inte underlaget hålla kvar färgen och den flagnar. Det kan också vara så att fasaden är felbehandlad senast den målades.

    Åtgärd: Vi tvättar alltid oavsett hur skitigt huset är, det behövs ingen inteckning av fönstren då rengöringsmedlen inte ”etsar” glas.

    Metod: Vi lägger på ett fasadrengörningsmedel som tar bort all påväxt, svartprickar mm. vi borstar sedan ytan med mjuk borste och sköljer noga. Sedan låter vi huset få torka några dagar innan vi påbörjar målningen.

  • Vilken kvalité på färgen ska jag välja?

    Oftast fortsätter man med det som huset är målat med tidigare. Är huset målat med slamfärg rekommenderar vi att fortsätta med det.  Är det målat med en lasyr som är torkad och tunn så grundar vi hela huset samt färdigstryker vi med en förslagsvis akrylat. Är huset målat med oljefärg går det utmärkt att byta till en modern akrylat som ger det överlägset bästa hållbarheten och resultatet.

Pris

  • Prissättning

    Vi strävar alltid efter att ge dig ett fast pris. Vi bokar en dag och tid som passar dig så vi kan komma och titta på det du vill ha gjort och lämnar en offert där du får beskrivet vad vi har kommit överens om samt vilka målningsbehandlingar som behövs. Priset i offerten är inklusive moms och material samt efter eventuellt ROT-avdrag om inget annat sägs.

ROT-avdrag

  • Så fungerar ROT-avdraget

    När du anlitar oss för ROT-arbete kan du få skattereduktion, så kallat ROT-avdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag. Vi kan dra av högst 30 procent av arbetskostnaden på fakturan. Material och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är vi som ansöker om rotavdrag åt dig.

Välkommen - men först en kaka. Vi använder kakor (cookies) för förbättrad funktionalitet samt för att analysera trafiken för löpande förbättringar av webbplatsen och din användarupplevelse.  Lär dig mer